Tamburica Fest

Tamburica Fest

Svetski tamburaški festival,  „Tamburica fest “, održava se na Petrovaradinskoj tvrđavi i u Novom Sadu kao trodnevna manifestacija sa jedinstvenom koncepcijom i kulturnom misijom afirmisanja tamburaške muzike i tamburice kao instrumenta, ali i negovanje tradicije, saradnje i prijateljstva umetnika na internacionalnom nivou. Na festivalu svake godine nastupaju orkestri iz zemlje i inostranstva koji se u takmičarskom delu programa odmeravaju za izbor najboljeg dok u revijalnom delu programa gostuju zvezde estrade koje takođe uz pratnju tamburaša predstavljaju svoje hitove.

Uvodni festivalski dan se po pravilu održava u centru Novog Sada na Trgu slobode uz nastupe kulturno – umetničkih društava, folklornih ansambala i tamburaških orkestara kojima prethodi posebna fijakerijada gradskim ulicama. Drugi i treći dan festivala su takmičarski i održavaju se na Petrovaradinskoj tvrđavi, gde pored tamburaški orkestara koji se predstavljaju sa tradicionalnim pesmama ali i autorskim, novim kompozicijama, nastupaju i poznati interpretatori , specijalni gosti “Tamburica festa” predvođeni legendarnim  Zvonkom Bogdanom u revijalnom delu programa.
“Tamburica fest” nastao je 2008. godine, kada je i prva smotra tamburaša sa svih meridijana održana u živopisnom, najtamburaškijem selu na planeti, Deronje, na severu Bačke. Posle četiri godine održavanja u Deronjama, 2012. Godine, festival se “preselio” na Petrovaradinsku tvrđavu iz organizacionih razloga, a 2013. godine je pored internacionalnog takmičenja na Petrovaradinu, održan i tamburaški sabor domaćih bandi u Deronjama.
Za prethodnih šest godina na našem festivalu nastupilo je više od 1.500 učesnika a načinom na koji smo ih dočekali i ispratili,  gostoprimstvom, stekli smo novih 1.500 prijatelja. U umeću majstora pera i žice za to vreme uživalo je više stotina hiljada posetilaca. Takođe, na festivalu  je za šest  godina nastupilo više od 50 poznatih ličnosti  zvezda estrade kao što su Olivera Katarina, Rade Šerbedžija, Zvonko Bogdan, Haris Džinović, Miroslav Ilić, Šaban Šaulić, Jelena Rozga, Merima Njegomir,  Željko Joksimović, Dženan Lončarević, Ana Bekuta, Luis, Marinko i Nikola Rokvić, Aca Lukas , Halid Bešlić, Predgrad Cune Gojković, Ognjen Radivojević, Danka Ubiparip, Đorđe Čavić, “O đila”,  “Legende”, “Apsolutno romantično”…
U okviru “Tamburica festa” nastala je i Svetska tamburaška asocijacija, udruženje svih tamburaša sveta sa sedištem u Novom Sadu.